Hoe ik zelf mijn passie heb gevonden (+ tips)

Toegevoegd door Sander Spanenburg op 14-01-2011 om 09:13

Het lijkt best lastig om ineens je passie en te vinden als je nu nog geen idee hebt van wat jouw passie nu is en waar je die kan vinden. Maar ik heb goed nieuws! Je weet namelijk al veel meer dan je denkt! Ik wil dat graag in dit artikel aan je uitleggen aan de hand van mijn eigen verhaal.

Het lijkt best lastig om ineens je passie en  te vinden als je nu nog geen idee hebt van wat jouw passie nu is en waar je die kan vinden. Maar ik heb goed nieuws! Je weet namelijk al veel meer dan je denkt! Ik wil dat graag in dit artikel aan je uitleggen aan de hand van mijn eigen verhaal.

Mijn verhaal
Tijdens mijn studie wist ik het nog niet. Ik wist niet wat ik wilde. Ik wist niet wat mijn passie was. Ik wist niet hoe ik erachter moest komen. Eén enkel gesprek heeft daar verandering in gebracht. In dat ene gesprek vond ik mijn vonk. Een vonk die mijn passie aan het smeulen kreeg. En nu jaren later staat die passie volledig in vuur en vlam.

Wat gebeurde er?
In dat gesprek met die vriend vroeg hij wat ik dan allemaal leuk vond om te doen. Ik noemde ongeremd een aantal bezigheden op die ik op zich altijd met plezier deed. Eén daarvan was snowboardles geven. Of ik dan mijn hele leven snowboardleraar wilde zijn? Nee, dat niet. Ik wilde mij verder en breder ontwikkelen dan de rest van mijn leven elke dag snowboardles geven.

Maar wat vond ik dan zo leuk aan snowboardles geven? Moeilijke vraag, die ik niet zo kon beantwoorden. Toen stelde hij de ´million dollar question´:

Op welke seconde in zo´n hele week van lesgeven aan een groep voel je de kick en de voldoening het sterkst?

Het lijkt een moeilijke vraag, maar ik weet inmiddels dat het een vraag is die iedereen altijd kan beantwoorden voor zichzelf.  Er is namelijk altijd zo´n seconde bij alles wat je met plezier doet.

Bij mij lag de ´magic second´ ongeveer na een dag of drie, waarbij een leerling voor het eerst enkele bochten achter elkaar maakt. Waarbij ze hun eerste miniafdaling maakten. Het eerste echte moment van snowboarden als het ware. Maar dat was nog niet een seconde, maar een minuut.

Wat was dan nu precies die ´magic second´?
Was het aan het begin of aan het eind? Ik merkte dat ik in de richting van het einde van hun afdaling moest zoeken naar de ´magic second´. Het was de seconde waarin ik voor het eerst in de ogen van de leerling zag, dat ze ´het´ te pakken hadden. Dat ik zag dat de leerling nu snapte waar die 3 dagen van vallen en opstaan voor nodig waren. De speciale glimlach die veel meer verteld dan honderd zinnen bij elkaar.  Ik zie dat de leerling het snapt, het begrijpt, het ervaren heeft en gegrepen is. Ik proef de lol en het plezier en op dat moment weet ik dat mijn werk klaar is.

Ik heb het overgebracht en de bedoeling van snowboarden is ´geland´. De leerling kan nu zelf verder. Niet dat ze geen les meer nodig zouden hebben, maar ik weet vanaf dat moment zeker dat er van binnen iets is losgemaakt. Daarmee heeft ´snowboarden´ zich in die persoon genesteld. Iemand zou vanaf dat moment kunnen besluiten om ook zonder mij verder te gaan en ik heb dan het vertouwen dat het goed komt. Die seconde, als ik die boodschap voor het eerst in de ogen van een ander lees, dat is mijn vonk, daar gaat mijn passie van branden. Als ik zie dat hetgeen ik wil overbrengen is ´geland´.

Ik wist vanaf dat moment dat als ik duurzaam gelukkig wilde zijn in mijn carrière, dat ik die magische momenten moest zien te integreren en verankeren in mijn maatschappelijk bestaan.

Vanaf toen is die seconde de rode draad geworden in mijn eigen carrièrepad. Voordat ik nadacht over zaken als salaris, werkomgeving, toekomstmogelijkheden, verwachtingen van de buitenwereld en maximale reistijd, heb ik die seconde volledig uitgekauwd en onderzocht. Ik wilde alles weten van die seconde. Ik wilde mijn interne vuurtje eerst verder opstoken.

Mijn persoonlijke conclusie:
Ik krijg energie van de bevestiging in de ogen van een ander als ik zie dat ik die persoon iets heb kunnen aanreiken, waar ze zelf een duurzame verbetering in hun leven mee kunnen aanbrengen. Of het nu lollig, zinvol of educatief is.

Snowboardles gaf mij de eerste hint, die mij in de richting van loopbaanadvies heeft geleid. Bij loopbaanadvies gebeurt hetzelfde namelijk. Ik zie op een gegeven moment dat iemand zijn eigen  ´magic second´ heeft gevonden en weet in welke richting hij of zij zelfstandig verder kan zoeken. Die bevestiging in de ogen is voor mij de ultieme kroon op mijn werk. De uitdaging die loopbaanadvies biedt om iemand op het juiste carrièrepad te brengen, geeft mij veel diversiteit in mijn werk (ieder persoon is compleet anders) en ook mogelijkheden voor verdere ontwikkeling door de complexiteit van de individuele mens en de menselijke geest.

Een succesvol adviestraject kan ontzettend veel betekenen voor iemand en van onschatbare waarde zijn. Om daar een ondersteunende rol in te hebben gehad voor die persoon, is voor mij een onuitputtelijke  energiebron.

Hieronder staan nog enkele tips die je helpen om jouw passie via de ´magic second´ te vinden:

  1. Kies een moment om actief met de zoektocht naar je passie aan de slag te gaan en parkeer alle realiteitszin en beperkingen in je leven even buiten dat moment. Zie het als een brainstorm met jezelf en laat op dat moment geen oordelende gedachten toe, zoals: ”Daar kan ik geen geld mee verdienen. Dat heeft niks met mijn huidige carrièrerichting te maken. Wat zullen anderen daar wel niet van denken. Dit leidt tot niks.” Laat je creativiteit en inbeeldingsvermogen  even helemaal de vrije loop.
  2. Maak een lange lijst met alle dingen die je leuk vindt om te doen of gedaan hebt in je leven. Van werk en sport, tot hobby´s en sociale activiteiten en alles daar tussenin. Grote, maar ook kleine, schijnbaar onbeduidende activiteiten. Schrijf alles op en vraag ook nog enkele bekenden om te benoemen wat zij denken dat jij echt leuk vindt om te doen.
  3. Probeer van al die activiteiten de exacte seconde te vinden waarop je de grootste voldoening hebt ervaren. Let erop dat dit een gevoel is, je kunt het niet beredeneren. Het is een kick, van spanning, tevredenheid, voldoening, of simpel weg voelen dat je leeft.
  4. Zoom eens extra in op die activiteiten waarbij je de behoefte van een ander vervult.
  5. Laat het idee los dat je een glashelder en concreet antwoord verwacht. De ´magic second´ moet groeien. Zoek ernaar volgens het ´warm-koud´ principe, zoals je vroeger naar paaseieren zocht die verstopt waren.
  6. Geef het even de tijd als dat nodig is. Plan alvast een volgend moment dat je de lijst er weer bij pakt en verder zoekt. Je zult zien dat je verder bouwt op de inzichten van de voorgaande sessie.

Ik hoop dat deze tips jou ook direct zullen helpen om je passie te vinden en meer plezier en geluk in je (werkende) leven te ervaren. Mocht je nog vragen hebben hierover stuur mij dan gerust een e-mail (info@sanderspanenburg.nl)

Dit bericht verscheen eerder op www.sanderspanenburg.nl

« terug

Blogger

Sander Spanenburg

Mijn naam is Sander Spanenburg en ik ben zelfstandig loopbaanadviseur. Voorheen heb ik meerdere jaren als R... meer »

Rishis nieuwsbrief

voornaam *
achternaam *
email *
Captcha
Type tekens over in het vakje eronder *

Volg Rishis op:

Copyright 2006 - 2011 Rishis, club for free souls. Webdesign by: Granville