Je spirituele traditie trouw blijven vs New Age Shopping

Toegevoegd door Katinka Hesselink op 20-05-2011 om 08:44

Spirituele leraren hebben mensen traditioneel aangeraden zich tot de traditie te beperken waar ze in zijn opgegroeid. In Zen Boeddhisme bijvoorbeeld was dit zo standaard dat een leraar die hoofd van een andere traditie werd dan ‘zijn eigen’ nooit echt op zijn gemak was.

(bron)

Het is natuurlijk waar: van traditie veranderen vraagt nogal veel. Net als van baan veranderen, een scheiding aanvragen, verhuizen naar een andere stad. Allemaal dingen die vroeger zeldzaam waren en waar in veel gevallen de geestelijken zich tegen verzetten. En allemaal dingen die in de wereld van vandaag gewoon niet vermeden kunnen worden.

Misschien is het, tegenwoordig, eerder een teken van angst als je een spirituele traditie trouw blijft, meer dan een positieve uiting van toewijding. Wat duidelijk zou moeten zijn, maar dat in de praktijk zelden is, dat je moet gaan als het tijd is om te gaan. Dat is wat ik aan het doen ben. Ik vond dat ik dit publiek moest uiten, misschien als een soort catharsis, maar ook omdat ik een online PR machine voor theosofie ben geweest, de afgelopen jaren.

Ik verheug me op New Age shopping. Ik heb daar nooit veel behoefte aan gehad, maar ik denk dat de tijd rijp is. Ik denk niet dat ik iets zal vinden wat de TVN in mijn leven kan vervangen: ik kan niet verwachten dat er een organisatie is die aan al mijn criteria voldoet. Wat ik wel kan verwachten echter is voedsel voor groei, een verbreding van perspectief en misschien… gezondheid.

Als spirituele leraren adviseren om je bij een bepaald pad te houden hebben ze daar goede redenen voor:

  • Zonder toewijding zul je nooit de nuances van een bepaald pad leren kennen
  • Een sociaal verband kan helpen de veiligheid te scheppen die voorwaarde is voor groei

Maar dit is wat ze missen:

  • Je kunt vast komen te zitten in een perspectief op het pad. Wat als dat perspectief niet bij je past?
  • De veiligheid van een sociaal verband kan een gevangenis worden

In een wereld die zo snel verandert als de onze, is het naïef te verwachten dat een organisatie alle antwoorden heeft. Ik denk niet dat ik ooit in die val getrapt ben. Maar ik viel wel in de val van verwachten dat een organisatie (de TVN in mijn geval) zich naar mijn beeld zou voegen. Mijn beste leven leven is genoeg. Voorlopig maak ik daar mijn prioriteit van. Organisaties zoals de TVN zullen gewoon moeten leren leven met mensen zoals ik. Met shoppers dus.

Als je dit interessant vond, bekijk dan ook:

Zie ook wat ik hier over een paar maanden later schreef: http://www.rishis.nl/nl/blogs/blogsView/_name_een-spirituele-traditie-trouw-zijn-vs-new-age-shop/

« terug

Blogger

Katinka Hesselink

Ik heb als theosoof het spirituele landschap leren kennen, en dat heeft me niet meer los gelaten. Van 2... meer »

Rishis nieuwsbrief

voornaam *
achternaam *
email *
Captcha
Type tekens over in het vakje eronder *

Volg Rishis op:

Copyright 2006 - 2011 Rishis, club for free souls. Webdesign by: Granville