Astrologie en voetbal

Toegevoegd door Natasja Kuipers op 23-06-2008 om 18:39

Dat astrologie meer en meer een plek inneemt in ons dagelijks bestaan, bewijst maar weer de Franse bondscoach Raymond Domenech. Voor het selecteren van zijn elftal liet hij zich mede leiden door de sterrenbeelden van de spelers.

Raymond Domenech moest bij het maken van zijn selectie enkele lastige knopen doorhakken. Het valt namelijk niet mee om 23 namen te kiezen uit een land met 64 miljoen inwoners. En dus hanteerde de 56-jarige bondscoach van Frankrijk andere criteria. Domenech zweert bij astrologie, al wil hij dat aandeel zelf vooral niet overschatten.

'Alle parameters zijn belangrijk', aldus Domenech. 'En astrologie is daar inderdaad één van.'

Vooral schorpioenen en weegschalen zijn volgens hem te mijden. Met vissen en kreeften is dan weer niks mis. De bijzondere passie hoeft niet zoveel te verwonderen: Domenech is zelf een waterman, en die staan nu eenmaal niet bekend om hun gevoel voor ratio.

Domenech - die in zijn vrije tijd ook amateurtoneel speelt en een keer meedeed in een langspeelfilm, een scène die er achteraf trouwens werd uitgeknipt - heeft ook niet zo'n hoge pet op van leeuwen. Toch niet als ze achterin staan. 'Dan houd ik mijn hart vast, want vroeg of laat willen ze zich te veel tonen.'

William Gallas, een leeuw, is de uitzondering op de regel. Maar niet iedereen heeft evenveel geluk, zo blijkt. In de 23-koppige kern zit geen enkele weegschaal of schorpioen. Wel vijf leeuwen, vier vissen, drie rammen en drie kreeften.

Pikante sms'jes

Belangrijkste slachtoffer van de aparte selectiepolitiek is zonder twijfel David Trezeguet, dit seizoen nochtans vicetopschutter in de Italiaanse Serie A met 20 doelpunten. De spits van Juventus, een weegschaal, werd zonder schroom gepasseerd in de EK-selectie. Al gebiedt de eerlijkheid ook te zeggen dat Trezegol in het truitje van de Franse nationale ploeg niet altijd even overtuigend was.

Na de WK-finale van 2006, waarin Trezeguet als enige Fransman een strafschop miste, was Domenech al spijkerhard in zijn analyse. 'Hij is een weegschaal met verkeerde antecedenten. Zijn aanwezigheid leidt tot onrust, zijn sterrenbeeld past absoluut niet in de ploeg.'

Krasse taal, maar niet alleen Trezeguet (geboren op 15 oktober) heeft pech. Ook Robert Pires (29 oktober) van Villarreal, Auxerre-middenvelder Benoit Pedretti (12 november), Lyon-verdediger Anthony Réveillère (10 november) en Liverpool-doelman Charles Itandje (2 november), allen schorpioen, zijn duidelijk in het verkeerde deel van het jaar geboren en konden fluiten naar hun deelname aan het EK.

Maar zelfs wie onder een gunstig gesternte is geboren, is daarom nog niet zeker van zijn plaats. Ludovic Giuly bijvoorbeeld, een volbloed kreeft, hoorde al twee jaar niks meer van zijn bondscoach. Wellicht heeft dat echter te maken met de pikante sms'jes die de vleugelspeler van AS Roma in het geniep naar de vrouw van Domenech stuurde. Want behalve aan weegschalen en schorpioenen, heeft de Franse bondscoach ook een hekel aan stiekemerds.

Wim Degrave

 

Bron: www.sportwereld.be, 'Sterrenbeeld van Trezeguet zorgt voor onrust' 13/6/08

« terug

Rishis nieuwsbrief

voornaam *
achternaam *
email *
Captcha
Type tekens over in het vakje eronder *

Volg Rishis op:

Copyright 2006 - 2011 Rishis, club for free souls. Webdesign by: Granville