Wat is verschil tussen paragnost, helderziende en medium?

Toegevoegd door Saskia Beugel op 11-06-2011 om 19:33

Een ‘diepere blik’ op mediums, paragnosten en helderzienden. Op veel websites en fora vindt men vragen terug over het verschil tussen mediums en paragnosten, en tussen bijvoorbeeld paragnosten en helderzienden

Auteur: Sandra Vogels

Tijd voor een diepere blik om wat helderheid te creëren rondom deze termen. Wat houden ze in en wat is het verschil tussen deze begrippen?

Helderziendheid als paranormaal verschijnsel

Een helderziende kan objecten en visioenen zien. Het is een paranormaal verschijnsel dat iemand op buitenzintuiglijke wijze beelden ziet van gebeurtenissen die zich op een andere plaats of in een andere tijd voordoen. Het kan hierbij gaan om gebeurtenissen van zowel het verleden als de toekomst. Iemand die beweert helderziendheid te hebben, wordt een helderziende of paragnost genoemd. Waarom een helderziende direct een paragnost wordt genoemd, wordt duidelijk bij de uitleg van het begrip ‘paragnost’. De term helderziendheid lijkt nogal ongelukkig te zijn gekozen, gezien het woord ‘helder’ vaak niet van toepassing is. De beelden zijn vaak tamelijk vaag en vaak zonder concrete details.

Paragnost als overkoepelende term

Deze term kan dus op meerdere ‘heldere’ zaken duiden dan enkel helderziendheid. Waar het bij een helderziende gaat om het kunnen zien van gebeurtenissen die zich op een andere plaats of andere tijd afspelen, hoeft het bij een paragnost niet direct te gaan om het zien van bepaalde beelden. Een helderziende is een paragnost, maar een paragnost hoeft niet direct een helderziende te zijn. Naast zien kan men voelend, wetend, horend, ruikend of bijvoorbeeld proevend zijn. De paranormale waarnemingen gebeuren bij ieder op hun eigen manier. Een paragnost is dan ook een brede term die gebruikt wordt voor iemand die helderziend, helderwetend, heldervoelend, helderhorend of helderruikend is. Ook een combinatie van diverse vaardigheden is mogelijk. De naam paragnost wordt vaak gebruikt als overkoepelende term, voor iemand die claimt paranormaal begaafd te zijn.

Het medium als doorgeefluik


De term medium duidt op een veronderstelde gave waardoor iemand denkt communicatie te ervaren met de geesten van overledenen, engelen, demonen of andere immateriële entiteiten. Binnen het spiritualisme wordt de term medium gebruikt om er personen mee aan te duiden die boodschappen van overledenen kunnen doorgeven aan nabestaanden. Een medium kan gezien worden als een doorgeefluik van boodschappen van geesten, zoals je telefoon het doorgeefluik (medium) is voor wat degene aan de andere kant van de lijn zegt. Het medium krijgt bijvoorbeeld gevoelens, beelden, woorden of zinnen door van een overleden persoon. Vaak is het moeilijk voor het medium om dit onder woorden te brengen, omdat sommige ‘boodschappen’ symbolisch bedoeld zijn. Dit verklaart waarom een medium soms iets roept en iets probeert te achterhalen, wat bij mensen die niet geloven vaak overkomt als ‘gokken’.

Verschillen

Een paragnost is een brede term die wordt gebruikt voor mensen die helderziend, helderwetend, heldervoelend, helderhorend of helderruikend zijn, of een combinatie van deze vaardigheden. Helderziendheid is dus slechts één vaardigheid die een paragnost kan bezitten. Een medium heeft dezelfde kenmerken als een paragnost, echter kan een medium daarnaast ook nog contact maken met overledenen. Een medium is dus altijd een paragnost, echter een paragnost is niet altijd een medium. Anders gezegd: een medium is een paragnost die kan communiceren met overleden personen, en een paragnost duidt op een helderziende of een persoon die een andere ‘heldere’ vaardigheid bezit. Deze heldere vaardigheid betreft het zesde zintuig van de mens, die iedereen bezit. Echter, niet bij iedereen wordt dit zesde zintuig ook daadwerkelijk ontwikkeld. De ontwikkeling van paranormale gaven vereist een bewuste manier van leven. Ontdek uw zesde zintuig zelf!

« terug

Blogger

Saskia Beugel

Zie www.saskiabeugel.com Mindfulness Trainer (MBSR/MBCT), yogadocent en Oprichter Rishis afgestudeerd a... meer »

Rishis nieuwsbrief

voornaam *
achternaam *
email *
Captcha
Type tekens over in het vakje eronder *

Volg Rishis op:

Copyright 2006 - 2011 Rishis, club for free souls. Webdesign by: Granville