Cultural Creatives

Toegevoegd door Saskia Beugel op 07-10-2007 om 00:00

Gisteren sprak ik iemand die zich afvroeg of mijn dromen niet teveel idealen zijn..hij was geinteresseerd maar zette ook zijn vraagtekens erbij als ik het goed begreep. Ik heb hard mijn best gedaan om duidelijk te maken wat mijn beweegredenen en doelen waren. Maar dacht later.. dit kost energie kost en wat een onzin want is het niet inmiddels al lang tijd dat we allemaal onze dromen gaan leven.. Dat we stoppen met cynisme en materialisme. Het is tijd om ruimte te creeren voor persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit en creativiteit. Als iedereen zijn dromen gaat leven.. misschien is dat wel 1 van de antwoorden op onze mondiale crisis

Ik las net een stuk op de site van Ode hierover. Hieronder enkele stukjes uit dat artikel

' Is er eigenlijk een antwoord op onze mondiale crisis?

Ja, er is een antwoord. Het luidt: wij. En het goede nieuws is, dat de wereld de eerste stapp..en al heeft gezet om dat antwoord dichter bij te brengen. Is het een stroming? Is het een nieuwe lichting denkers? In ieder geval komen steeds meer opinieleiders op hetzelfde uit: wij. Over de hele wereld formuleren denkers het nieuwe wij-gevoel vanuit hun verschillende disciplines.

- Psychologen zien ons het ‘transpersoonlijke tijdperk’ binnengaan.
- Filosofen voorspellen een verhuizing van ‘sociocentrisch’ naar ‘wereldcentrisch’.
- Politicologen onderkennen het belang van een zekere vorm van een wereldregering.
- Astrologen zien het Aquariustijdperk gloren; een beweging die ons wegvoert van het oude patriarchaat – waarin het recht van de sterkste werd bevochten – naar een intuďtieve levensstijl en een gevoel van verbondenheid.
- In het bedrijfsleven maakt de topdown benadering plaats voor gelijkwaardigheid, bezielend leiderschap en meer ruimte voor creativiteit.
- Een groeiend aantal spirituele leiders onderstreept de overeenkomsten tussen de wereldreligies en ziet mededogen en een geleefde ethiek als een universeel geldende bron voor transformatie.

En ook ‘harde’ wetenschappers gaan om, nu de ontdekkingen van de mogelijkheden van het Zero Point Field (zie ook Ode 61) aantonen dat op het diepste niveau alles met alles is verbonden. Alles en iedereen blijkt voortdurend met alles en iedereen te resoneren en te communiceren. Op het diepste niveau zijn u en ik, hij en zij, dit en dat maar één ding: wij zijn Wij.

De kracht van het nieuwe spirituele wij zwelt wereldwijd aan. Naar schatting zo’n twee procent van de wereldbevolking heeft het nieuwe wij omarmd (Cultural Creatives en in Nederland de ongebonden spirituelen). Dat sluit aan bij het werk van socioloog Paul Ray en psychologe Sherry Ruth Anderson. In hun boek The Cultural Creatives: How 50 Million People Are Changing the World tonen zij aan dat in de Verenigde Staten, maar ook in Europa, een nieuwe subcultuur is ontstaan, die zich betrokken voelt bij persoonlijke ontwikkeling en mondiale rechtvaardigheid (zie Ode 37). Deze groep – man en vrouw, jong en zwart blank en zwart, hoog- en laagopgeleid, rijk en arm – zet zich af tegen cynisme en materialisme en zoekt actief naar praktische manieren om het idealisme invulling te geven. De auteurs – die dertien jaar aan hun studie hebben gewerkt – spreken van pioniers, van wegbereiders van misschien wel een volgende stap in de beschaving. Want hun aantal begint snel te groeien tot een invloedrijke, kritische massa.'

Bron: Ode Jaap Westerbos

« terug

Blogger

Saskia Beugel

Zie www.saskiabeugel.com Mindfulness Trainer (MBSR/MBCT), yogadocent en Oprichter Rishis afgestudeerd a... meer »

Rishis nieuwsbrief

voornaam *
achternaam *
email *
Captcha
Type tekens over in het vakje eronder *

Volg Rishis op:

Copyright 2006 - 2011 Rishis, club for free souls. Webdesign by: Granville