Brida van Coelho & de Wetenschap van de Ziel

Toegevoegd door Saskia Beugel op 08-06-2008 om 06:19

Na een dagenlange reis via Bombay aangekomen in Rishikesh, land of the Rishis. Voor mij voelt het een beetje als thuiskomen. Toen ik hier in 2006 terecht was gekomen had ik geen idee wat Rishikesh was, waar het lag. In 2006 is er echt iets gebeurd ook met me, een andere kijk op het leven die ik altijd al had gevoeld maar nooit had geleerd. Ik voelde voor het eerst gevoelens van happiness, echt geluk van binnenuit. Inmiddels ben ik hier vier of vijf keer teruggeweest en voelt het zo vertrouwd, een soort thuis en oprecht een van de meest sacred plaatsen ter wereld met een hoge frequentie. Onderweg heb ik me vermaakt met het nieuwste boek van Coelho..

Wicca op weg naar Delhi

Je moet er wel wat voor over hebben maar na 3 dagen aangekomen in Rishikesh, India. Een ticket voor 350 euro met Finnair klinkt fantastisch maar omgeleid worden via Bombay inclusief 1,5 dag vertraging maakt het toch wat minder aantrekkelijk.

Maar ik heb me vermaakt met Brida, het nieuwste prachtige boek van Paolo Coelho, over Wicca en de Traditie van de Maan en de Traditie van de Zon. Het boek begint met dat je de rituelen die beschreven staan in het boek ervaring en kennis vereisen. En dat deze rituelen gebruiken zonder dat je daarin geschoold bent je spirituele tocht ernstig kunnen schaden... mmm klinkt bijna aantrekkelijk zon voorwoord.

Wicca en Yoga

De rituelen -en niet alleen de rituelen maar ook de filosofie erachter komen in de kern overeen met boeddhisme, de yogaleer, de ayurveda, de tradities van natuurvolkeren†en alle mystieke tradities waar ik een beetje over heb gelezen en of ervaren (kashmir shaivisme, kabbalah, sjamanisme, sufisme). De Wicca (hekserij) maakt gebruik van de natuur, kruiden als genezing (God heeft de wouden tot zijn apotheek gemaakt) evenals de Ayurveda en de Indianen. En daarnaast Wicca maakt gebruik van de de Tarot om je inzicht te geven in je pad en je te helpen met je persoonlijke groei (daar waar de yoga gebruik gemaakt van astrologie, palmreading). 'The purpose of Tarot is to help you grow as a person' so that the things which used to be problems in your life no longer trouble you. The more you grow the more you find yourself at cause over conditions in life than at the efect. (Bron Principles of Tarot, Evelyn and Terry Donaldson). Dat zelfde geldt voor yoga, boeddhisme, sjamanisme waarin je creator bent van je eigen leven (binnen het raamwerk van je karma en dharma -ofwel je programmering- dat wel) en je de kracht en het geluk steeds meer in jezelf vindt in plaats van buiten jezelf.†

Planters en bouwers

In het voorwoord van Brida vertelt Coelho ook over de planters en bouwers van de wereld. Dat† vond ik wel een mooi verhaal. De bouwers kunnen jarenlang bezig zijn met de opgaven die ze zich hebben gesteld maar op een dag stoppen ze dan worden ze begrensd door de muren die ze zelf hebben opgetrokken. Het leven verliest aan zin wanneer het bouwwerk is voltooid. De planters krijgen te maken met stormen en seizoen. Anders dan een gebouw groeit een tuin altijd door. Terwijl de tuin steeds zorg vereist geeft hij tegelijkertijd zijn tuinman de kans zijn leven te leven als een groot avontuur. De planters herkennen elkaar, het zijn mensen die weten dat in het verhaal van iedere plant de groei van de gehele aarde besloten ligt.

En volgens mij gaat het daarom... de tijd van verhaaltjes is voorbij. Dat is van het ego en daar helpen we de wereld niet mee. Het gaat om om het ťchte verhaal van mensen, zowel het mooie als het minder mooie. Het delen van ervaringen, wat beweegt mensen wat drijft mensen,†maar ook onzekerheden en angsten. Dit leidt volgens mij tot groei en wederzijds begrip. Het wegstoppen van gevoelens, belevingen of het mooier maken dan het is, de maskers, zijn van het ego. Dat wie jij ťcht bent dat raakt, dat spiegelt, dat maakt dat je verbinding voelt, dat je er bent.

De visie†(van Einstein tot Osho, van Ramana Maharishi tot Yitzak Luria) dat†'selfenquiry' de weg is naar een betere, mooiere wereld voelt voor mij wel goed. Simpel gezegd verander de wereld.. begin bij jezelf, de weg†van hoofd naar hart, de weg naar het hart van je ziel (niet je gedrag, je ziel daar zit de oorsprong). Andere mensen†kan je niet veranderen (alhoewel ik dat ook lang heb gedacht maar het begint bij mezelf).

Als je je ziel kent, je dromen kent, je angsten, je verlangens, je waarheid en liefde voor jezelf dan†ben je niet afhankelijk van externe bronnen en vermindert dat je afhankelijkheid en consumptiegedrag op wat voor een manier dan ook (energie, alchohol, eten, aankopen, spullen, mensen). Niet dat een mens geen liefde nodig heeft†want daar†gaat het om om liefde, maar je bent niet meer van afhankelijk van anderen omdat je jezelf liefhebt en van daaruit kan je je keuzes maken.

Zeker niet dat ik er altijd ben maar ik heb bij mezelf een grote verschuiving†gezien de afgelopen jaren.. sinds ik in aanraking ben gekomen met yoga, meditatie, spiritualiteit (en zelf op vlak van psychologie was ik ignorant en een groentje). Soms bewust, soms onbewust, soms gewild, soms ongewild maar ik heb me moeten onthechten van alles en iedereen†van wat ik had (opgebouwd). En ik moet zeggen soms zijn het lastige† processen maar het is wel de weg naar vrijheid en geluk.

Nog steeds vind ik comfort, mooie kleding,† een goeie laptop, lekker eten, mensen om me heen,†een tennispotje en af en toe een wijntje heerlijk en dat hoort erbij. Zoals Osho zei in the East there is spiritual abundance but material poverty and in the West is material abundance and spiritual poverty. Maar ik ben er wel minder afhankelijk van dan vroeger. Bewustwording is gelukkig een onderwerp wat ook steeds meer op de agenda staat bij veel mensen. En het is ook niet alleen maar toegankelijk voor de hardcore... Het wordt steeds meer onderdeel van de Westerse leefstijl, waardoor we meer verdieping krijgen en waardoor meer mensen bewuster zullen gaan leven.††

Genieten van mooie dingen kan ik ook nog steeds (zal niet verdwijnen voorlopig) maar ik ben er minder afhankelijk van en van binnenuit zijn er patronen veranderd. Uren in de auto zitten en in de file staan, zoeken naar de weg, vind ik drama daar heb ik ťcht geen zin meer in. De trein is prettiger dan de auto en de auto gaat er binnenkort uit,†de Albert Heijn is grotendeels ingeruild†voor de natuurwinkel, de Organic†en de groentenboer. In plaats van rennen en vliegen van werk naar tennis, van afsrpaak naar afsrpaak heb ik nu maximaal een of twee afsrpaken per dag en voor de rest†ben ik aan het schrijven, thuis aan het werken met een muziekje of mantraatje of mediteren.†Heerlijk

Als iemand iets onaardigs zegt of iets wat voor mij niet klopt dan ben ik nog steeds gevoelig maar ik betrek het minder of niet meer op mezelf. Ik kan nu (soms op moment zelf soms later) voelen dat is niet mijn ding dat†zijn de issues†van de ander en soms ook zien wat het dan is. In plaats van†talloze 'goede' vrienden heb ik nu enkele mensen die heel close zijn†waar ik alle lief en leed mee deel en voor de rest ontmoet ik fantastische mensen. In plaats van iedere week dansen een keer per maand dansen, in plaats van thuis wijn†te drinken drink ik kruidenthee. In plaats van wonen in een prachtig†huis met de meest moderne apparatuur naar een ashram in India of een tentje in het Vondelpark.... (ach ja die moet ik nog cracken ;-)†. En al met al leef ik zo dus†bewuster, dieper. Volgens mij is de mens er ook niet op gemaakt†zoals wij dat allemaal verzonnen hebben... hier in 'the West'. Uiteindeljik is dit allemaal terug te voeren op de knowing of the self en†de liefde voor mezelf. Hard werken overigens!†

Science of the Soul

En vandaag (na ťťn dag rusten in de ashram naar de filosofieles van mijn eerste spirituele leraar geweest, Swami Dharmanda)† las Swami Dharmananda voor uit de Bhagavad Gita Chapter 10 over the Love of God. Hierin zegt Khrisna tegen Arjuna: To love God, start to love God in the smallest things: nature, animals, people and in yourself. God is in everything

Het Christusbewustzijn (Meister Eckart), het Goddelijke, Gods, Goddesses dat zijn wij, dat ben jij, dat ben ik. En net als de Kabbalah, de Wicca, de Tarot, het sjamanisme, de tradities van alle natuurvolkeren, sufisme zegt ook de de Gita..† To love God study the highest science 'The Science of the Soul'. Daarin schuilt denk ik het geheim van een vreedzamere, schonere en minder materialistische wereld. Of vandaag, dat Swamiji Dharmananda†voorlas uit de Gita en aangaf wat wisdom is. Wat is wisdom? Wisdom is niet dat je namen, feitjes†en data kent of dat je op de hoogte bent van de wereldse situatie of†een wetenschapper bent..

Zoals in de Gita staat. 'Awareness of the Self is Wisdom: Who am I, who is my higher self. If I dont know my higher self, the rest and†all the sciences of the world is ignorance'

¬ę terug

Blogger

Saskia Beugel

Zie www.saskiabeugel.com Mindfulness Trainer (MBSR/MBCT), yogadocent en Oprichter Rishis afgestudeerd a... meer ¬Ľ

Rishis nieuwsbrief

voornaam *
achternaam *
email *
Captcha
Type tekens over in het vakje eronder *

Volg Rishis op:

Copyright 2006 - 2011 Rishis, club for free souls. Webdesign by: Granville