De Alchemist

Toegevoegd door Saskia Beugel op 24-09-2008 om 23:52

The secret art of Alchemy lay in the transformation of the personality... Anyone involved with his or her own psychological development is an Alchemist". Carl Gustav Jung

De afgelopen dagen heb ik naar aanleiding van mijn retreat in Oxford met de Bhrama Kumaris Spiritual University nagedacht over Oosterse spiritualiteit en Westerse realiteit... en ik ben tot de conclusie gekomen dat mediteren en concentreren op† positieve gedachten voor†de Westerse mens niet voldoende is.

We zullen onze issues en patronen moeten uitwerken en die issues verschillen van de Aziatische mens en cultuur. Landen als India zijn gedrenkt in spiritualiteit alle kennis, ervaring en met name het 'weten' zit in hun genen. Wij komen er niet in een instant moment van verlichting.. Ik heb veel interessante mensen gesproken de afgelopen jaren maar de meest lichte mensen zijn de mensen die†ook hun donkere kant†ťcht uitwerken. Die daar naar toe durven te gaan met alle verdriet, depressies en pijn vandien. Dat is schoonmaken. Veel mensen drukken hun pijn†hier al†weg (en daarmee oude schadelijke patronen voor zichzelf en anderen) in het kader van 'positief denken'. Meditatie en positief denken kan net zo goed een vlucht zijn.

Hoe zeer de Boeddhisten ook zeggen 'dont go there' als wij da pad niet opgaan..†dat zal†ons Westerse mens niet†heel hard vooruit gaat helpen. We zullen altijd blijven schieten in onze oude patronen. Meditatie werkt verzachtend en helend en een diep proces is ondenkbaar zonder meditatie maar in combinatie met psychologische verdieping en exploratie.. Werkelijke transformatie is ook het aangaan van psychologische (lichaamsgerichte) processen: het uitwerken van de pijnen, de emoties en patronen die diep heel diep in je cellen zitten (massages, gezond eten, lichaamsgericht werk draagt daar ook aan bij).

En er zijn tegenwoordig veel hulpmiddelen maar het is kost tijd en het is zwaar werk. En zeer bewonderenswaardig iedere keer als ik mensen ontmoet die daadwerkelijk van heel ver komen en†oprecht mega transformerende stappen maken†Meditatie is zeker een krachtig middel in dit proces en zeer helend, het geeft inzicht maar daar redden we het niet alleen mee .. Het verschil met†mensen die niets aan ontwikkeling of groei doen is niet zo groot... Projecties,†issues en patronen kan je accepteren en weg laten 'waaien' maar blijven dan bestaan in je mind & body.†

Hier in het Westen heerst toch het materialisme,†uiterlijk, prestatie en mannelijke energie. De Aziatische mens is†zachter, vrouwelijker, spiritueler. Als wij opeens van West naar Oost gaan, zonder onze psychische issues op te lossen ons verliezen in het spirituele raken†we vervreemd. Dat is ook precies de reden dat veel mensen bij spiritualiteit denken aan 'zweverig of vaag'. Spiritualiteit is niet vaag spiritualiteit is uiteindelijk heel erg aards: 'ken u zelf'. Als we vergeten onze onderste chakras schoon te maken (veiligheid, vertrouwen, grenzen, aarden, respect, overleven, familie jawel daar zit vaak pijn die we vermijden en alle oude patronen en troep!) dan vliegen we in de spirituele maskers (in plaats van de materiele..) en dat is ook een vlucht. Dat zie je vaak bij mensen die na een inzicht of grote verandering of crisis.. naar†India gaan..†

Vorig jaar was ik met een vriend van mij, Wouter in de ashram van Amma in het zuiden van India en het aparte was alle Indiers waren vrij†normale families die een hug wilde ontvangen van Amma nothing more. Maar de Westerlingen (zonder uitzondering) leken echt van het padje...Ik kan me nog herinneren dat Wouter zei.. Sas volgens mij zijn wij de enige normale Westerse mensen hier.. (ik denk dat hij zichzelf nog meer bedoelde dan mij ;-) Dat is wat er letterlijk gebeurd Westerse mensen verliezen zichzelf.

Later sprak ik met Coen van der Kroon (van Academy van Ayurvedic Studies) en die vertelde mij.. Sas spirituele groei gaat niet over wegzweven naar de hoogste chakras en praten met engelen en het niet onder ogen willen komen van jezelf, je verdriet, je pijn, je boosheid. Spirituele groei gaat over het transformeren van patronen, het transformeren van de relatie met jezelf, je ouders, je relaties. Daar zit je grootste spirituele groei. Daarnaast gaf hij aan dat veel Westerse mensen naar India gaan en dan volledige wegzweven in de heerlijke zachtheid van meditatie, licht en de hoogste chakras. Veel mensen die dat doen zonder hun psychische issues op te lossen en die worden gewoon gek. Echt gek.. En dat is precies het idee wat we hier in het Westen hebben opgepikt over spiritualiteit. Daarom vinden mensen het vaag.. Mensen die hun issues niet uitwerken en het spirituele pad nemen zijn ook vaag (ik ben daar zelf waarschijnlijk ook geweest;-) Maar ťchte spiritualiteit waar het wezenlijk over gaat gaat absoluut over liefde maar uiteindelijk is de weg†daar naar toe niets meer en niets minder dan 'ken u zelf..'

Om hier in het Westen jezelf te verlichten en toch in deze maatschappij te leven is het een kwestie van connectie met het licht en het goddelijke maar ook aarden, aarden aarden. En boven alles... ken uzelf, volgt je gevoel, vertrouw op dat gevoel en wees lief voor jezelf (de rest volgt vanzelf en dan oprecht!)

Een synthese dus tussen spiritualiteit en pyschologie. Hier vrij en verlicht leven en toch geaard dat kan echt alleen als je je eigen kwesties echt oplost en tot het†hoogste niveau van zelfinzicht kan komen.†De Sufis, de kabbalisten, de gnostici de yogis allen zeggen hetzelfde. De hoogste waarheid is 'ken uzelf' en dat klopt, But you have to stir... to cut through..

In het vliegtuig terug vanuit Oxford UK zat ik naast Betty (Betty komt van heel heel ver, diverse verslavingen haar hele leven en sinds enkele jaren volledig clean en een prachtig, krachtig en kwetsbaar en creatief mens door al het werk met Almaas en Bhrama Kumaris) en die vertelde mij. Sas als iemand je wat verwijt.. en jou verteld wat er allemaal niet goed is aan jou en jij voelt je verward dat is nooit spiegeling. Spiegeling is zuiverder†je kan er vanuit gaan dat er echt maar heel weinig mensen zijn die alles hebben doorgewerkt, heel weinig mensen die hun issues ťcht hebben uitgewerkt hoe 'spiritueel' ze ook zijn en die ťcht zuiver spiegelen. In bijna alle gevallen is het projectie.. en niet van jou.. het gaat over henzelf. Dit was een verlichtende boodschap inzake een lastige noot die ik al maanden aan het kraken ben..

Natuurlijk daar waar het zich vastgrijpt zit nog pijn maar het is niet van mezelf.. ik moest denken aan al die mensen die mij de afgelopen jaren en mijn hele leven van alles hebben verweten en†wat ik niet allemaal was...† een ijskast... niet warm, te gevoelig, niet positief, iemand met een gebruiksaanwijzing die alleen maar aan zichzelf dacht, niet dit niet dat wel dit wel dat poeeeeh†en altijd te laat (die klopt ;-) maar nog meer van dat soort dingen. Het ernstige van het geheel was dat ik het altijd geloofde...dat ik altijd ging twijfelen aan mezelf.. Nu weet ik het het is niet van mij, het zegt meer over de persoon die het zegt..†.. †Net als Els Kikke zei.. met 1 vinger wijzen ze naar jou met 3 naar zichzelf..

En ik denk popperdop (lichte uitdrukking van de boosheid die in me opkomt)... en zelfs schoot er even door me heen dat het toch over mij ging.. Maar dit gaat helemaal niet over mij. Dit gaat†altijd over de persoon zelf . Het is ook ťcht werk van binnen uit en dat is wat ik aan het doen ben met School of Life, met Els, met mijn sjamaan..

Later sprak ik een vriend van mij, Thieu (behoorlijk op het goede pad;-) hierover en ik gaf aan ik kreeg het idee dat ik alleen naar de engelen, naar het licht moest en dat het donker er niet mocht zijn en... kreeg te horen dat ik niet positief dacht.. En hij zei.. dacht je dat het aan jou lag? Natuurlijk niet er is donker er is licht. Alleen positief denken dat kan niet dan druk je net zo hard je boosheid, verdriet weg. En Martine, mijn lieve vriendinnetje†zei tegen mij stel je voor dat je net verkracht bent en iemand zegt tegen je kop op alleen positief denken... ik dacht..

Inderdaad stompzinnig.. wat een denkfout dat is onmogelijk hier en ook hier in the West... Het donker is er daar ga je naar toe dat voel je, erken je, doorleef je, daar word je boos en verdrietig om en alles wat er is mag er zijn en geuit†worden†en dat transformeer je stap voor stap naar licht. En volgens mij is dat een combinatie tussen spiritueel werk en psychologisch (lichaamsgericht) werk. Het kan dus niet alleen met naar de engelen toe vliegen ;-) dan raak je de weg kwijt... en namelijk niet meer op aarde..en raak je uiteindelijk vervreemd.

Een ieder die hier stappen maakt is volgens Jung een Alchemist:†

'The secret art of Alchemy lay in the transformation of the personality...
Anyone involved with his or her own psychological development is an Alchemist'

En dat is zwaar, heel zwaar werk. Hulde, liefde en†onvoorwaardelijke steun aan deze bijzondere mensen om me heen die er zo bijzonder oprecht, liefdevol en diep mee bezig zijn. Die (soms wel of soms niet) eens weten dat ze daarmee wŠŠnzinnig lichtwerk verrichten ook voor hun omgeving by just doing this...and being

Meer...

Artikel Almaas

http://www.ahalmaas.com/

http://www.ods.nl/amigo/amigo9/index.html?aa_synthese.html~mainFrame

¬ę terug

Blogger

Saskia Beugel

Zie www.saskiabeugel.com Mindfulness Trainer (MBSR/MBCT), yogadocent en Oprichter Rishis afgestudeerd a... meer ¬Ľ

Rishis nieuwsbrief

voornaam *
achternaam *
email *
Captcha
Type tekens over in het vakje eronder *

Volg Rishis op:

Copyright 2006 - 2011 Rishis, club for free souls. Webdesign by: Granville