In the midst of untruth, truth persists

Toegevoegd door Saskia Beugel op 11-11-2008 om 00:50

Met de opleiding School of Life (opleiding tot healer, reader, coach) hebben we afgelopen weekend het hele weekend Somatic Experiencing mogen ervaren. Als je een goede healer/coach wilt zijn is het belangrijk dat je op alle niveaus je eigen issues hebt opgelost, ofwel jezelf gestofzuigd hebt... Niet altijd het leukste werk maar wel verlichtend. Somatic Experiencing is vind ik wel te vergelijken met Vipassana maar dan een beetje sneller. Bij Vipassana stofzuig je ook je lichaam in een 10 daagse meditatie..

Nog even wat meer informatie over SE. Somatic Experiencing (SE) is een psycho-somatische methode voor het helen van trauma. Deze methode richt zich in de eerste plaats op de effecten van trauma in ons lichaam. Sensaties zijn de taal van ons lichaam, het ervaren van sensaties is daarom de ingang tot verwerking van trauma. Dr. Peter A. Levine, de grondlegger van SE, baseerde zijn theorie op zijn observaties van dieren in het wild. Dieren worden regelmatig met de dood bedreigd. Toch raken ze zelden getraumatiseerd. Ze weten instinctief hoe zij de intense energie die vrijkomt bij overlevingsgedrag moeten reguleren en ontladen. Mensen zijn uitgerust met vrijwel dezelfde regelmechanismen als dieren. Deze worden echter beperkt of geblokkeerd door het rationele deel van onze hersenen. We kunnen bijvoorbeeld ons ‘groot houden’ of ‘doorzetten’ en daarmee een volledige ontlading in de weg staan. Dit kan resulteren in posttraumatische stress symptomen zoals angst, paniek, hartkloppingen, oppervlakkig ademen, overmatige alertheid of prikkelbaarheid, onrust, slapeloosheid, depressie, uitputting, gevoel van hulpeloosheid of onmacht, krachtverlies in de spieren, dissociatie, gevoel dat (een deel van) je lichaam niet van jou is, beperkt spectrum van gevoelens, ontkenning: het trauma is niet gebeurd of het is niet belangrijk.

SE werkt met de zogenaamde ‘felt sense’, het gewaarzijn van lichamelijke sensaties, om het lichaam te helpen spanning te ontladen. Voorbeelden van deze lichamelijke sensaties zijn: warmte, tintelingen, kippenvel, sneller of langzamer worden van hartslag of ademhaling. Met de juiste begeleiding naar het belichaamde gevoel kan het lichaam het zelfgenezende vermogen herstellen.

Ik mocht een kleine sessie doen en gezien de pittige tijd waarin ik zit op alle onderwerpen die je kan verzinnen op 1e chakra niveau (huis, ouders, security etc) een bijzonder helende ervaring. Oude pijn, diepe oude pijn werd losgekoppeld van boosheid in het nu. Dat maakt de boosheid dragelijker. Bijzonder was ook dat de hele groep één lichaam werd. Ik had zweethanden en koude voeten en hoofdpijn iedereen kon dat voelen bij zichzelf, verbazingwekkend... Als er 1 iemand bepaalde issues uitwerkt werk je als groep dat uit en groei je als groepweer in bewustzijn zo mooi werkt dat.

De docent die het gaf was Hans Velders. Hij heeft eveneens Barbara Brennan Healing University gevolgd (Barbara Brennan werkte bij de NASA was natuurkundige en filosoof en heeft de Healing University opgezet). Hij vertelde dat na 4 jaar studenten van de University de USA niet meer in mochten omdat hun gezichten zo veranderd waren (ontspannender, jonger, energieker, verlost van oude pijn en trauma's).

Doet me denken aan Coen van der Kroon die mij ooit zei. Spiritualiteit waar het toch met name om gaat en je diepste spirituele groei gaat over het uitwerken van de relatie met je ouders, stamboom, zusjes, broertjes. En zo vertelde hij me al die mensen die dat innerlijke werk doen zien er jonger uit. Dat valt mij ook vaak op...Dus die donkere nacht van de ziel en het soms eenzame pad leidt tot diepe positieve veranderingen..

'For I can see that In the midst of death, life persists
In the midst of untruth, truth persists
In the midst of darkness, light persists.'


Gandhi

« terug

Blogger

Saskia Beugel

Zie www.saskiabeugel.com Mindfulness Trainer (MBSR/MBCT), yogadocent en Oprichter Rishis afgestudeerd a... meer »

Rishis nieuwsbrief

voornaam *
achternaam *
email *
Captcha
Type tekens over in het vakje eronder *

Volg Rishis op:

Copyright 2006 - 2011 Rishis, club for free souls. Webdesign by: Granville