Actie Meditatie

Toegevoegd door Henry de la Croix op 24-04-2009 om 15:42

Tegenwoordig horen we vaak om ons heen om in het moment te leven en zijn er ontelbare boeken verschenen met titels als de kracht van het nu of iets van dien aard.

Maar wat betekent het moment nu eigenlijk? Albert Einstein heeft aangetoond met zijn algemene relativiteitstheorie dat de chronologische tijd relatief is. Zo kunnen we naar een ster kijken op een mooie heldere nacht terwijl we wetenschappelijk weten en rationeel kunnen verklaren waarom die ster eigenlijk al een paar miljoen jaren geleden gedoofd is en feitelijk op het moment van waarnemen eigenlijk niet meer in materiele vorm bestaat. Hoe zo, in het verleden of toekomst kijken bestaat niet, we doen het allemaal elke keer als we naar de sterren staren zonder ons erover te verbazen!

Andere onderzoeken laten zien dat we in het rationele deel van onze hersenen een tijdsbeleving hebben maar in het deel dat verantwoordelijk is voor empathie en creativiteit de tijd ogenschijnlijk niet lijkt te bestaan. Neuro- wetenschappelijk zou je kunnen stellen dat het deel dat zich druk maakt over tijd precies het zelfde deel is dat verantwoordelijk is voor maar 5 % van onze gedachten, de rationele wel te verstaan. En dat het deel dat tijdloos is en dus altijd in het moment is 95 % van onze gedachten en bewustzijn beslaat. Als dat werkelijk zo zou zijn dan maken we ons in, met name, de westerse moderne wereld in ieder geval in onze gedachten heel druk over iets dat maar 5 % van de onze werkelijkheid vormt en negeren we het stuk dat elke dag op nieuw 95 % van ons werkelijkheid is en dat we kennen als ons innerlijk bewuste en onderbewustzijn. Het spreekwoord zegt gezelligheid kent geen tijd. Deze levenshouding vinden we vaak terug bij verschillende culturen die als gemene deler hebben dat ze dichter bij de natuur leven of rondom de evenaar wonen. Manana, de tijd is van rubber of, in onze ogen, te laat komen zijn levensstijlen waar de gemiddelde westerse mens van gruwelt. Langskomen zonder afspraak, onmogelijk we moeten even de agenda raadplegen.

Ik las laatst een verhaal over een persoon die een kleine herberg heeft langs de pelgrimsroute van Santiago de Compostella. Het viel hem na al die jaren op dat er maar heel weinig niet-blanke mensen de behoefte voelden om deze route te bewandelen. Na dit fenomeen bestudeerd te hebben kwam hij tot de conclusie dat deze mensen dichter bij zich zelf zijn, in het moment leven bij alles wat ze doen omdat ze nog verbonden zijn met hun innerlijke natuur en er gewoonweg niet over nadenken om zo’n tocht te maken om zichzelf te hervinden.

In maart jl. heb ik het voorrecht gehad om een week met Shifu Shi Yan Ming op te trekken. Deze Chan Boeddhistische monnik heeft me geďnspireerd gewoonweg door zich zelf te zijn. Ik vroeg hem naar zijn geheim waarom hij fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel continu in balans is. Zijn antwoord is heel eenvoudig. Alles wat ik doe is Actie Meditatie, dit betekend praktisch gezien deze instelling. Het leven is zo mooi, ik geniet van elke seconde en beleef het intens in het moment. Waarom zou ik nadenken over gisteren of morgen? Wat brengt me dat? Ik geniet van alle aspecten van het leven. Ontwikkel me en heb contact met een ieder.

Zou het zo kunnen zijn dat onze denkvermogen een overschatte kwaliteit is? Zou het zo kunnen zijn dat in het moment handelen naar onze intuďtie, innerlijk weten en in-zicht, rust en vertrouwen geeft? Wil je weten of het voor jou werkt? Volg dan de Nike slogan ‘Just Do It’ en onderneem nu actie in het moment.

« terug

Blogger

Henry de la Croix

Hoi, mijn naam is Henry de la Croix. Na ruim 17 jaar in het bedrijfsleven te hebben gewerkt heeft mijn ... meer »

Rishis nieuwsbrief

voornaam *
achternaam *
email *
Captcha
Type tekens over in het vakje eronder *

Volg Rishis op:

Copyright 2006 - 2011 Rishis, club for free souls. Webdesign by: Granville