Paul de Blot Chauvigny

Toegevoegd door Saskia Beugel op 29-09-2009 om 03:25

Ik was vanmorgen bij Paul de Blot bij Nyenrode hoogleraar business spiritualiteit (samen met Alexandra mijn partner in de businessreeks Soul of Leadership van Rishis die in november weer van start gaat). Wat n man ..85 en nog bezig met tientallen projecten, boeken. Paul maakt deel uit van de orde van Jezuiten.

Invloed van de Jezuiten


Paul maakt deel uit van de orde van Jezuiten. Iedere Jezuit heeft een Overste. Volgens de Jezuiten is het goed om zo hoog mogelijk opgeleid te zijn omdat je dan machtige functies kan bekleden waarbij je invloed hebt.. en beter kan dienen. Omdat hij verbonden is aan Nyenrode kan hij overal processen en mensen versnellen. Hij zit in Breukelen, Nijmegen, Jakarta, India. Een huis heeft hij niet, hij zwerft (mmm beetje herkenbaar ;-).

Je kan zo invloed uitoefenen maar tegelijk word je machteloos gemaakt en er vanuit gegaan dat je niet in rijkdom leeft. Omdat de gelden weer naar projecten gaan. Erg mooi persoon..hij heeft hoofdkantoor op Jakarta en reist nog regelmatig over de hele wereld.

Ik lees over Paul online. Zijn vijf jaar in een Japans concentratiekamp, waar hij ook Japanners leerde kennen die menselijk waren. Zijn leven als Jezuiet, waarbij zijn overste hem steeds weer andere uitdagingen gaf om de wereld te dienen. De bedevaart die hij maakte zonder een cent op zoek: "Dan leer je afhankelijkheid en daarmee dankbaarheid." Moeiteloos koppelt hij dat weer aan het thema talent: "Mensen die gaven hebben zijn dankbaar, dat zijn de meest gelukkige mensen".

Missie & roeping

De Jezuiten gaan er vanuit dat je een missie/roeping hebt en dat je je moet focussen op je roeping en niet op de blokkades en angsten. Als je je laat leiden door je roeping en vanuit je missie opereert zijn er geen blokkades meer.. ook zei hij spirituele groei kan al1 als je psychisch ook ontwikkelt bent.

Als het gaat over je missie en roeping dan gaat het over talent op drie niveaus: doe-niveau, relatie-niveau en zijns-niveau. Op doe-niveau is talent te meten, zo worden 12-jarige jongens gescout voor voetbal. Op relatie-niveau komt talent tot ontwikkeling: samenwerking is nodig waardoor talent kan opbloeien. Op zijns-niveau draait het erom waar je gelukkig van wordt, daar ligt je talent en roeping. Paul de Blot vertelt hoe hij stageaires op Nyenrode de opdracht geeft om een logboek bij te houden.
Links schrijven ze wat ze gedaan hebben, rechts hun gevoel daarbij. Na enkele weken is een patroon zichtbaar dat laat zien waar hun talent/roeping zit.


Ook sprak Paul over bedrijven die t goed doen nu dat zijn bedrijven die zien dat geld geen geld maakt maar dat mensen geld maken.. Dat winst een middel is om goed te zijn voor de mensen en niet n doel. Alle bedrijven die t omdraaien en winst ten doel stellen zullen t niet redden. Interessant! Hij zal ook in de reeks Soul of Leadership van Rishis komen spreken is zoveel gaande ook in het bedrijfsleven echt boeiend hoe snel ontwikkelingen gaan. ook zo mooi.. over het honorarium zei hij dat we gewoon dat moesten storten wat we vonden dat haalbaar was achertaf in zijn projecten.. in zijn stichting.. t is geweldig.. 85 en hij heeft het echt begrepen. je voelt dat hij echt voor t veld werkt.

Succesvolle en spirituele bedrijven


De bedrijven die nu goed gaan en hij noemde.. zoals toyota, mittal, tata. Al die bedrijven doen 1) aan outsourcing 2) t zijn netwerkorganisaties kleine netwerken met eigen karakters die aan elkaar gekoppeld worden 3 2/3 van de winst gaat naar de armen etc
4) het gaat over mensen en de energiebronnen die aangeboord worden

Hij had ons savonds uitgenodigd voor een werkcollege business spiritualiteit waar we ook weer geweest zijn. Over de crisis. Bij elke crisis vallen zekerheden weg. Als zekerheden wegvallen betekent dat groei, een groeiproces en geen vervalproces. Het is een schoonmaakproces. Maar vertelde hij... wij willen niet doodgaan, dat is t probleem. Grote banken passen niet in deze tijd.. in deze maatschappij die flexibel is en beweegt. Mens wordt geldprooi en verliest menszijn.. Uiteindelijk gaat t om mensen. Nu zijn er 2 bewegingen. Een van herstel van het oude een van herstel van mensen..

Hij stelde dat leiderschap terug zou gaan naar de stakeholders en niet naar de shareholders. Zijn echt allemaal interessante bewegingen

Tuk Tuk en TNT


Hij liet savonds Geert Kloppenburg spreken van de duurzame tuk tuk bestuurd door werkelozen een enorm bevlogen persoon. Paul gaf aan dat als je hem bevraagt raak je zijn energiebron en dan stroomt het (INDERDAAD) eruit. Opeens voelde je een enorme energie. Het ging niet al1 over de tuk tuk maar er zat ook verontwaardiging in over de traagheid van de overheid, de vervuiling van het OV zoals Connexion, de rol van de media. En hij was vooral erg grappig. Ik heb met zitten verbazen met welk gemak hij lekker zijn ongenoegen liet stromen over grote logge organisaties en overheidsintsanties en politiek wat n power. Hij vertelde dat bij TNT op de sorteercentra mensen zitten die vol vuur enorm grote vrijwilligers projecten neerzetten maar die behandeld worden als imbecielen. Alles is er maar het menselijk kapitaal word helemaal niet vol ingezet.

Daarna deden we n kundalini meditatie. Let wel dit is dus allemaal op Nyenrode maandelijks! Enfin mij gaf t ook weer zoveel energie. Echt de bewegingen gaan zo hard het is allemaal in een stroomversnelling aan het komen! Het gaat enorm snel en er komt alleen nog maar meer versnelling in..

Meer informatie over de businessreeks volgt (met o.a Paul de Blot, Paulien Assink, Daniel Zavrel)

http://pauldeblot.nl/
http://www.karinsorbi.nl/docs/Paul_de_Blot_interview.pdf


http://www.tuktukcompany.nl/
http://www.sprout.nl/artikel.jsp?id=1645555
http://www.parool.nl/parool/nl/124/VERKEER/article/detail/251495/2009/07/02/Standplaats-voor-schone-tuktuk.dhtml


« terug

Blogger

Saskia Beugel

Zie www.saskiabeugel.com Mindfulness Trainer (MBSR/MBCT), yogadocent en Oprichter Rishis afgestudeerd a... meer »

Rishis nieuwsbrief

voornaam *
achternaam *
email *
Captcha
Type tekens over in het vakje eronder *

Volg Rishis op:

Copyright 2006 - 2011 Rishis, club for free souls. Webdesign by: Granville