De mythe van de gelukkige kindertijd

Toegevoegd door Saskia Beugel op 13-10-2009 om 00:17

De zoektocht naar het miskende kind in ons zelf. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat ze een goede kindertijd hebben gehad.


Gaby Stroecken/Rien Verdult

Negatieve ervaringen uit onze vroege kindertijd werken ongewild en onbewust door in ons volwassen leven. Als kind gebruikte we overlevingsmechanismen om onveilige vormen van hechting te kunnen overleven. Maar alles wat ons als kind is aangedaan en alles wat is nagelaten in de vervulling van onze basisbehoeften vormt de kern van onze miskenning en dat breekt ons op latere leeftijd op.

Het miskende kind in onszelf is een veelgebruikt begrip geworden. Het is een verzamelnaam voor de negatieve ervaringen in onze kindertijd, die door hun onbewuste werking veel invloed uitoefenen op ons functioneren als volwassenen. Dit boek is een verdere uitwerking van het kind in al zijn vormen. Fundamenteel is dat de miskenning gezien wordt vanuit de ervaring van het jonge kind. Voor het kwetsbare kind is miskenning als mishandeling.

Het miskende kind dat we als volwassenen in ons dragen kan zeer vroeg ontstaan zijn, zelfs voor onze geboorte. Vroege miskenningen treden op in de symbiotische fase, die loopt van de conceptie tot en met de psychologische geboorte. Latere vormen van miskenning verwijzen eerder naar de onderdrukking van de gevoelswereld van het kind door zwarte pedagogie.

Het herbeleven van verdrongen ervaringen, het doorleven van versteende pijn en op die manier verwerken van de opgelopen miskenning, is een heilzame weg naar minder emotionele en relationele problemen en naar meer geluk. Onthullende psychotherapie kan daarbij helpen.

Gaby Stroecken studeerde criminologie en psychologie en volgde een opleiding tot clientgericht psychotherapeute. Ze heeft haar eigen praktijk en geeft ook supervisie. Ze publiceerde eerder: Het miskende kind in ons zelf (1994) en De stem van het jonge kind (2000).

Rien Verdult is een ontwikkelingspsycholoog en volgde een opleiding tot clientgerichte psychotherapeut. Verder volgde hij een opleiding in de prenatale en perinatale psychotherapie in Zwitserland. Hij heeft zijn eigen praktijk voor psychotherapie met volwassenen. Hij werkt ook als babytherapeut.

De mythe van de gelukkige kindertijd


« terug

Blogger

Saskia Beugel

Zie www.saskiabeugel.com Mindfulness Trainer (MBSR/MBCT), yogadocent en Oprichter Rishis afgestudeerd a... meer »

Rishis nieuwsbrief

voornaam *
achternaam *
email *
Captcha
Type tekens over in het vakje eronder *

Volg Rishis op:

Copyright 2006 - 2011 Rishis, club for free souls. Webdesign by: Granville