Sudarshan Kriya & Sri Sri Ravi Shankar

Toegevoegd door Saskia Beugel op 21-03-2010 om 19:26

object width="610px" height="483px">

Ik was dit weekend in Den Haag bij een cursus Sudarshan Kriya van de Art of Living. Had de cursus al eens eerder gedaan in Rishikesh in 2007 met Laura een Amerikaanse die ik ontmoet had in Goa destijds en die helemaal into the Art of Living zat. Destijds had ik er nog even moeite mee omdat ik t idee had dat dat niet eerlijk was ten opzichte van mijn eigen 1e spirituele leraar Swami Dharmananda.

Dat was niet omdat dat niet 'mocht' van hem maar dat conflict zat in mij. Het was mijn eigen angst dat als ik niet loyaal was en mijn eigen weg ging dat ik dan het contact zou verliezen dat hij me dan zou afwijzen. Soms is dat misschien ook t geval geweest dat mensen mij wilde claimen. Waarschijnlijk trok ik die mensen nog aan omdat ik t zelf nog niet uitgewerkt had.. och het wordt steeds helderder..

Maar hoeveel mensen hebben die angst niet? Dat specifieke schuldgevoel..  het gevoel van als je niet doet wat iemand zegt dan verlies je diegene'. Hoeveel mensen hebben niet moeite met aangeven wat ze willen en hun grenzen aangeven, of kunnen er niet bij wat ze willen?

Omdat ik op een diepgaand level kan connecten met mijn eerste leraar zie ik nu dat hij met dezelfde issues zit, dat wij spiegels zijn.  Als ik mijn proces doorloop hier the West okan ik hem ook weer helpen.. en anderen. Het betreft dan blokkades in de lagere chakra's. Met de nieuwste lichtwerkmethodes en het werk van Brennan (en Reich) vallen die blokkades wél op te heffen.

En naar zeggen ook de Kriya.. dat was precies de blokkade die ik in mezelf wil oplossen.. gewoon kunnen zeggen wat ik vind en wil op alle niveaus en grenzen aangeven en uitspreken zonder angst om iets of iemand te verliezen.. Dat is vrijheid!

Zoals Rishi (Art of Living) het dit weekend zei over some simple rules of life  that give freedom

  • give 100 percent but dont have expectations about the outcome
  • take responsibility in every field (profession, spiritual growth, health, hobbies and relationships)
  • the more responsibility you take the more powers you get
  • accept people as they are
  • dont become people's football and
  • never mind what people think about you, its there problem! if you give people freedom to think about you what they want you are the most free!
De Sudarshan Kriya (become like babies again..) is bijzonder krachtig het is een diep reinigende ademhalingsoefening die zelfs ook emotionele blokkades (en depressies) kan oplossen. Ik was uitgenodigd en t leek me ontzettend nuttig om mijn blokkades, de restjes.. op te lossen en weg te ademen. Ik voel me helderder, frisser. Het is werkelijk zeer krachtig.

In de kriya oefening kwam zo sterk naar boven waar mijn block zit.. Mijn blokkade is de struggle tussen vrijheid en commitment (of liefde). Vanuit mijn 'masochistische structuur' (Reich) is dat ook mijn levensthema. Uit angst om vrijheid te verliezen moeite hebben met commitment aangaan. Een diepliggend thema wat de oorzaak is (bij veel mensen denk ik) van eenzaamheid en ONVRIJHEID.

Als kind niet leren je grenzen aan te geven en je behoeftes kenbaar te maken en je ruimte in te nemen (dat is 'egoistisch') dan werkt dat heel verwarrend en beschadigend.

Allereerst ontwikkelt je je eigen gevoel niet in je kindtijd... dan weet je later ook niet meer wat je wilt en wat je waard bent (waardoor je omgeving nog meer gaat bepalen en waardoor je zelf nog meer in de squeeze komt). Daarnaast ben je bang om je behoefte te uiten uit schuldgevoel of dat je mensen er mee kwetst. Wie kent dat niet? Sommige mensen herkennen dit thema helemaal niet maar genoeg zullen dit herkennen. Als je dan volwassen bent en er verwacht word dat je je uit en grenzen aangeeft dan word dat een lastig parket.

Voor je t weet gaan andere mensen voor je bepalen wat je moet doen (omdat jij t niet weet...) waardoor je als 'masochist' weer in je schulp kruipt en door dan afstand te nemen en soms van je af te schoppen weer je ruimte inneemt en zo weer je vrijheid hebt bevochten.. maar wat n strijd..! Uiterlijke gehoorzaamheid en innerlijk verzet en een enorme behoefte aan autonomie.

Alhoewel ik me dit bewust ben en hier de afgelopen jaren hard op gewerkt heb en veel heb opgelost komt t in nieuwe en spannende situaties toch altijd weer even omhoog poppen. Met de Kriya voelde ik dat dit thema weer naar boven kwam en t voelt alsof delen gereleasd zijn,

De kriya is krachtig. Alhoewel bij mij altijd een allergie omhoog komt voor alle entertainment en propaganda die gemaakt word door de AOFL is de Kriya fantastisch en wat Sri Sri heeft neergezet echt fenomenaal. De Art of Living is op dit moment de NGO, met de meeste vrijwilligers wereldwijd.

In de Oude Kerk in Den Haag zaten duizenden mensen (met name Nederlanders en Denen) de kriya (yoga) te doen!!  Over de hele wereld helpt de Art of Living drugsverslaafden, gevangen, organiseert business leadership courses en draagt op grote schaal bij aan t welzijn van de wereld (stichten van scholen, weeshuizen, ziekenhuizen, genezen van gevangenen, drugsaddicts en mensen helpen met joy en tegen depressie)

Sri Sri vertelde tevens dat in Europa 1 op de 3 depressiviteisklachten heeft. 1 op de 3! Meditatie, yoga, chanting, ayurveda en ik voeg daar bij andere lichtwerkmethodes, sjamanisme zijn allemaal methodes uit t Oosten die een grote rol zouden kunnen spelen bij het gezonder maken van onze mens & maatschappij                                                                           
   
Achtergrond depressie
Geestelijke gezondheid "beïnvloedt direct ons dagelijks leven, familie, school, werk en vrije tijd", vertelde Evangelia Tzampazi ons. De Griekse sociaaldemocrate is rapporteur van een verslag over geestelijke gezondheid.

'Geestelijke gezondheid -ons grootste sociale goed dat direct van invloed is op ons dagelijks leven, familie, school, werk en vrije tijd - is lange tijd verwaarloosd op Europees niveau. Pas de laatste jaren is er steun gekomen. Ik hoop dat dit verslag een nuttige gids zal vormen die zal helpen om de grote bestaande ongelijkheden tussen de lidstaten te verminderen - hoewel het moeilijk is om betrouwbare statistieken te hebben. De Griekse zelfmoordcijfers corresponderen niet met de werkelijkheid aangezien wij om godsdienstige redenen zelfmoorden niet in de statistieken opnemen. De EU kan een essentiële rol spelen in het uitwisselen van succesvol beleid. Men schat dat, tegen 2020, depressie de grootste ziekte in de ontwikkelde wereld en de tweede oorzaak van invaliditeit zal zijn'
 
'Depressie (en zelfmoord die vaak volgt) is de onzichtbare vijand van de EU, aangezien het meer slachtoffers betreft dan verkeersongelukken. Het probleem is dat geestelijke ziekten niet de juiste steun in hun vroege stadia krijgen. Ik geloof in onderwijsprogramma's en in vroege preventie en de diagnose van geestesziektes. Ik was blij toen ik hoorde dat in de Universiteit van Ioannina in Griekenland aan toekomstige onderwijzers voor de kleuter- en basisschool leert om tekenen van geestesziektes bij kinderen waar te nemen. Op deze manier zal hun ziekte niet chronisch worden, waarbij je hen alleen nog met medicijnen kunt behandelen'

Geestelijke gezondheid in de EU

  • 1 op de 4 mensen lijdt ten minste één keer tijdens het leven aan een geestelijke stoornis
  • depressies behoren tot de meeste voorkomende stoornissen, die 1 op de 6 vrouwen in Europa treffen en volgens berekeningen in 2020 de meest voorkomende ziekte in de ontwikkelde wereld en de op een na belangrijkste oorzaak van invaliditeit zullen zijn
  • er worden in de EU elk jaar 59 000 zelfmoorden gepleegd, waarvan 90 procent is toe te schrijven aan geestelijke stoornissen;

Hoe kan het aantal zelfmoordpogingen in de EU worden verlaagd?
 
Er worden jaarlijks ongeveer 59.000 zelfmoordpogingen gedaan, 90% daarvan zijn aan geestesziektes toe te schrijven. Als wij deze kunnen voorkomen, dan zullen wij zelfmoord kunnen verhinderen. De lidstaten kunnen het geld dat aan preventie wordt besteed op andere manieren terugkrijgen: door mensen niet als arbeidskracht te verliezen, door mensen toe te laten om actief aan het maatschappelijk leven deel te nemen.
 
Bronnen
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+IM-PRESS+20090206STO48710+0+DOC+XML+V0//NL

http://nl.artofliving.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=154&Itemid=28

http://www.youtube.com/watch?v=CZjTyWRNHp4&feature=related

http://nl.artofliving.eu/« terug

Blogger

Saskia Beugel

Zie www.saskiabeugel.com Mindfulness Trainer (MBSR/MBCT), yogadocent en Oprichter Rishis afgestudeerd a... meer »

Rishis nieuwsbrief

voornaam *
achternaam *
email *
Captcha
Type tekens over in het vakje eronder *

Volg Rishis op:

Copyright 2006 - 2011 Rishis, club for free souls. Webdesign by: Granville