Hoe vind je vertrouwen voor moeilijke loopbaankeuzes

Toegevoegd door Sander Spanenburg op 16-12-2010 om 10:43

Ken jij ook mensen in je omgeving die telkens met het grootste gemak ingrijpende keuzes maken? Alsof ze geen angst hebben. Alsof ze van het gebaande pad durven af te wijken en een blind vertrouwen hebben in de goede uitkomst van al hun keuzes. Waar halen ze dat vertrouwen toch vandaan?

Ken jij ook mensen in je omgeving die telkens met het grootste gemak ingrijpende keuzes maken? Alsof ze geen angst hebben. Alsof ze van het gebaande pad durven af te wijken áen een blind vertrouwen hebben in de goede uitkomst van al hun keuzes. Waar halen ze dat vertrouwen toch vandaan?

Volledig vertrouwen win je uiteindelijk niet volledig door middel van feiten en argumenten. De toekomst brengt altijd onzekerheden met zich mee, die zich niet laten vangen door argumenten en redeneringen. In de toekomst bestaatn er geen feiten die honderd procent zekerheid geven. Er is altijd nog een stuk waar je verstand nu eenmaal niet bij kan. Een rotsvast vertrouwen dat je de juiste keuzes maakt heeft dus ook nog een niet-rationele factor nodig om volledig tot uiting te komen.

Wat is die niet-rationele factor dan?
Bekijk hier de mening van Steve Jobs, CEO van Apple over dit punt. áIk raad je aan om de hele speech te bekijken, maar tussen 4m 57s en 5m34s legt hij precies de kern van dit principe uit in zijn woorden.

Jij kan dus alleen maar bepalen wat voor jou die niet-rationele factor is. Steve Jobs, en alle loopbaanadviseurs en coaches bij elkaar kunnen je hooguit de richting aangeven waarin je het kan zoeken en waar je op moet letten om het te vinden. Als je de keuze maakt om hier actief naar te gaan zoeken dan zul je het onherroepelijk vinden. Het is puur een kwestie van het verder exploreren van jouw fundamentele drijfveren. Welke kracht, welke missie, welk hoger doel kan jou het vertrouwen geven dat je de juiste stappen zet, los van alle logica. Steve Jobs benadrukt dit ook uit in zijn speech tussen 8m02s en 8m52s.

De ratio speelt overduidelijk de boventoon in het grootste deel van onze huidige maatschappij. Dat heeft ons veel welvaart en welzijn gebracht, door grote ontwikkelingen op het gebied van wetenschap, techniek en efficiŰntie. D e balans is voor een groot deel van de bevolking echter de ver doorgeslagen. De ratio staat niet meer in balans met intu´tie. We gaan blind op feiten en vergeten de kracht en het belang van ons hart en onze intu´tie. En dat zijn nu juist de ingrediŰnten die ons helpen om misschien gedurfde, maar wel juiste keuzes te maken. Pas als we even stilstaan en het ┤waarom┤ achter al ons handelen overwegen, heeft het hart de ruimte om je het vertrouwen mee te geven dat je zo hard probeerde te vinden in alle feiten om je heen. De sleutel zit echter van binnen.

Zoekt en gij zult vinden!

Dit bericht verscheen eerder op www.sanderspanenburg.nl


┬ź terug

Blogger

Sander Spanenburg

Mijn naam is Sander Spanenburg en ik ben zelfstandig loopbaanadviseur. Voorheen heb ik meerdere jaren als R... meer ┬╗

Rishis nieuwsbrief

voornaam *
achternaam *
email *
Captcha
Type tekens over in het vakje eronder *

Volg Rishis op:

Copyright 2006 - 2011 Rishis, club for free souls. Webdesign by: Granville