Smashing out of tantra

Toegevoegd door Saskia Beugel op 29-05-2011 om 22:19

Vandaag voor het eerst een tantra workshop meegedaan. Wat een beleving. Mm niet echt voor herhaling vatbaar voorlopig. Het leek me altijd al interessant maar toch ook wel eng en spannend. Ik was uitgenodigd door een vriendin, we noemen haar Loek als inval omdat ze vrouwen tekort kwamen. Hieronder een verslag van mijn ervaringen van deze dag (namen zijn gefingeerd)

Ik†begreep van Loek later dat het om een tantrische massage workshop ging, en dat ze al een dag bezig waren. Oeps weer een stapje heftiger. Ik zou dus ergens middenin een groepsproces komen. Is dat nu wel handig? Zelf had ik dat nooit meegemaakt dat mensen middenin een cursus toe werden gelaten terwijl het proces al begonnen was. Maar ik besloot door te bijten..en toch mee te gaan. Het kwam vast niet voor niets op mijn pad (dacht ik).

Na een lange reis naar†een dorp in het midden van het land met trein en bus en nog een half uur lopen kwamen we dan eindelijk aan op locatie: een oud gebouw van een vermoedelijk voormalige bank op een industrieterrein (goed bereikbaar met OV volgens de organisatie..). Dat was toch niet helemaal hoe ik mijn eerste blissfulle tantra teachings voor me zag. Ik ben nogal gevoelig voor sfeer en gebouwen en dit gaf me nu niet echt een heel blij gevoel. Er stond wel een boeddha en er lagen wat kussentjes maar voor de rest was het nog steeds een vergaderzaal. We waren flink te laat en de nonchalance van mijn vriendin Loek die mij had meegenomen hierover verbaasde mij nogal. Daar sprak toch weinig†groeps gevoel uit wat me al te denken had moeten geven. 'Hallo we zijn er, we gaan ook nog even plassen' zei ze na binnenkomst tegen de leraar toen we al bijna een uur te laat waren..

We vielen middenin een†inleidend gesprek. Ik begreep inmiddels dat de workshop de eerste dag niet helemaal soepel was gelopen.† Moest echt goed luisteren†wat er nu werd gezegd. De deelnemers in de groep hadden nogal wat feedback over de dag ervoor maar het kwam niet echt tot de kern. Het kwam er†op neer dat†er veel verwarring was. Ik had niet echt het idee dat ik hier nu helemaal op mijn plek zat maar ik dacht wie A zegt moet B zeggen.

De dag ervoor†was er een man overgebleven†en men vond dat deze†man in de groep (iedere man of vrouw masseert een andere man of vrouw) wat beter opgevangen had moeten worden door de†leraar en diens vrouwelijke partner. Dat was dus niet gebeurd. Dit had nogal wat onrust veroorzaakt in de groep en er werd nu een poging gedaan om dit uit te praten. D e†leraar kon deze onrust en vragen ook niet goed beantwoorden. Hij verdedigde zichzelf en gaf aan dat hij het allemaal 'bewust' had gedaan (..)

Daarnaast begreep ik dat ik niet de enige invalster was maar dat er ook nog een andere back up was geregeld. Misverstandje. Kortom het aantal vrouwen was vandaag dus niet in evenwicht.†Brenda de andere invaller wilde heel graag blijven en had, net als ik, ook een lange reis gemaakt. Hierop gaf ik aan dat ik dan wel terug zou reizen naar Amsterdam zodat zij kon blijven. Ook vertelde ik dat ik het toch ook best wel spannend vond en dat ik liever nu een besluit nam wie er doorging. Mijn vriendin werd toen boos op de leraar en gaf aan dat ik niet voor niets mee was gegaan en dat zij het duidelijk had gecommuniceerd waarop hij aangaf dat Brenda inderdaad weg zou gaan en ik kon blijven. Later†stelde hij†dat ze nog wel 2 uur zou kunnen blijven. De oplossing van de docent bleef halfslachtig en dus veel ruimte voor ruis en interpretatie en verwarring.

Ik dacht bij mezelf goed dit is dus niet handig.. ik ga naar huis en gaf dat nogmaals aan. De groep (een deel van) merkte toen op, en zo ook Loek dat ik toch maar lekker moest blijven, en dat Brenda daarvan op de hoogte was dus dat heb ik gedaan. Ik twijfelde enorm want mijn 'zin' voor deze workshop was inmiddels naar nul gedaald en de flow zat er niet helemaal lekker in. Een tantra workshop was al toch niet echt mijn favoriet op t lijstje vanwege zo hier en daar wat angstjes.. maar ja ik was er zo beland dus ik dacht wie A zegt moet B zeggen, ik bijt me er wel doorheen.

Wat†zijn nu zoal mijn angsten voor zo'n workshop? Nou net als die van ieder ander mens: dat ik mijn grenzen niet kan bewaken, dat ik alleen achter blijf en uitgekozen worden door een flapdrol (of iemand die ik een flapdrol vind ;-).. Aldus geschiedde dit alles in nog geen 10 minuten tijd...†Een laat ik zeggen 'energetisch†voor mij† onprettige' man (laten we hem Joost noemen) met achterover gekamd haar kwam†naar me toe. Het was een soort kruising tussen een badmeester en een boekhouder. Hij zei: 'ik ga jou masseren, iedereen heeft al een partner en ik niet'. Brrr blij was ik niet maar ik dacht 'nu dan ben ik iig niet alleen', ik zet me er overheen, hij is best aardig. En ik dacht ik heb nu ook geen keuze dus het moet.. Dan heb ik op zijn minst niet te dealen met mijn andere 'angstje'..alleen overblijven. Ik moet hier doorheen dacht ik...

Vervolgens deden we een Kundalini†oefening om de 'boel' even los te maken... Na de†oefening zei de tantra†leraar tegen mij: 'iedereen heeft al een partner maar jij moet nog kiezen, kies vanuit je hart..' Ik dacht bij mezelf wat valt er nu nog voor mij te kiezen... iedereen heeft een partner en Joost heeft al gezegd dat ik bij hem kom liggen. Daarna zei de tantra leraar: 'kies wie je wilt je mag ook bij een ander stel gaan staan'.†Ik dacht tsja dat zou toch echt niet zo heel erg aardig zijn ten opzichte van meneer 'Joost'. Want hij is alleen en heeft mij al geboekt en dan ga ik bij een ander stel staan dat kan ik niet maken... Ik hoorde de meester nog murmelen 'luister niet naar je hoofd maar naar je hart ga staan bij wie je wilt'.

Oh God denk ik, dat ook nog.. Ik kan dus ook nog kiezen om bij een ander stel te gaan staan en dan Joost alleen laten.. en Brenda dan.. wat gaat die dan doen, wat is nu de bedoeling... ik begrijp het niet. Zo ging mijn hoofd, ik weet niet wat ik moet doen en wil ook†niemand afwijzen of kwetsen... Er ging door me heen 'wat ik wilde†was weggaan maar het is nu te laat'.. Maar ook... 'het is te vroeg.. ik weet niets van deze mensen, ik weet niets van tantra, ik wil helemaal niet naakt op een tafel met een onbekende man die ik niet heb uitgekozen en nu gebeurt er dit'.

Ik hoorde de leraar nog roepen. 'Masseurs creer je tantra tempel voor degene die je gaat masseren'. Tantra tempel denk ik what the f... is dat nu weer... tantra tempel...tantra tempel ik zit hier met een enorm dilemma. En hij vertelde door 'ontvangers loop naar de tantra tempel van je partner' en 'luister naar je hart. ' Hoe kon ik nu nog naar mijn hart luisteren...wat moet ik nu doen. Ik†wilde Joost niet†kwetsen en Brenda dan? Het ging echt door me heen.†Mijn hart nee.. mijn hoofd dan maar†.. ik ga eerst even overleggen met Brenda. Want ik weet ook niet wat†daar nu de bedoeling van is en†wat zij wil. Want ook dat is mijn thema ik wil weten wat iedereen wil en dat iedereen tevreden is en dan kan ik beslissen. Ik kan dan moeilijk naar mezelf luisteren omdat ik anderen niet wil kwetsen of verliezen. Een oud thema. Brenda zei 'Ga jij maar op tafel liggen bij Joost en Joost en ik gaan jou masseren want ik moet eigenlijk toch naar huis.. 'Loek zei tegen mij 'jij gaat met Joost en Brenda aan de slag.. '. Ik was echt helemaal in de war en voelde me een klein kind maar okay accepted.. duo massage dus... ik bereid me voor...Brenda zag er in mijn ogen ook al niet heel open en warm uit dus mijn zin was inmiddels†tot onder vriespunt gezakt.

We staan aan de massage tafel en Joost kijkt langs mij heen en zegt dan doodleuk tegen Brenda... Brenda ga jij maar liggen ik ga jou masseren. Hij keek niet op of om naar mij, ik stond daar plompverloren, voelde me zo afgewezen. Dat sloeg in als een bom. Au! Was dit omdat ik niet naar mezelf had geluisterd... ? Omdat ik niet†zuiver en oprecht†geweest was naar mezelf? Was dit omdat ik hem niet wilde kwetsen en aardig wilde zijn? Was het†omdat ik dus niet aardig was voor mezelf? Ik kon geen kant op voor mijn gevoel ik had geen keuze. Oh mijn ego, mijn hart?.. Ook zo ontzettend niet integer vond ik het. Brenda en Joost deden alsof er geen vuiltje aan de lucht was.. en gingen helemaal in elkaar op. Dat ook nog, ze herstelde het ook niet. Wat voelde ik me verraden zeg en ik had nog wel zo geprobeerd om duidelijkheid te creeren (wat de leraar in mijn ogen liet liggen).. Ik zei 'goed het is duidelijk ik ga naar huis...' met tranen in mijn ogen, echt oud zeer wat geraakt werd. Ondanks al mijn pogingen om helderheid in de groep te creeren gebeurde toch waar ik bang voor was. De leraar zag niets, greep niet in, corrigeerde niet. Ik voelde me daardoor totaal alleen en ik vloog in een heel oud kindstuk (afwijzing, verraad, geen bescherming). Nog steeds alleen. Ik voelde me even slachtoffer en toen voelde ik mijn kracht weer. Want onder mijn verdriet en mijn kwetsbaarheid zat boosheid en daardoor kwam ik weer bij mijn†kracht, heel veel kracht. Ik kwam op voor mezelf en wist het zeker. Zeggen wat ik er van vind en weg hier.

Ik liep de deur uit de gang op en vertrok. Vervolgens natuurlijk enorme consternatie. Dat was nu toch ook niet de bedoeling. Loek ging even een robbertje voor me vechten maar ik had het al helemaal gehad. Joost zou mij masseren en Brenda was akkoord. Ik zei 'laat maar door die 2 wil ik echt niet gemasseerd worden mijn vertrouwen in deze cursus is volledig weg'. Ik trok mijn schoenen aan en wilde vertrekken.

De leraar kwam naar me toe en vond het vervelend maar wist niet wat ie nu moest.. Ik zei dat ik eigenlijk niet begreep dat mensen halverwege opeens mee konden doen, dat ik niet begreep waarom al die†verwarring was gezaaid en dat ik niet snapte waarom hij niet helderheid gecreerd had. Ik dacht bij mezelf ook dit is toch†hťt thema van de hele workshop en zoals ik begreep die ochtend ook dat van de dag ervoor.

Weet niets van tantra verder, behalve mijn eigen ervaring ;-) maar volgens mij gaat tantra juist over helderheid, respect, integriteit en echte verbinding. Al†die themas werden nu in 1 klap geraakt. Waarom werd de groep niet bijeen geroepen om bij elkaar te zitten en dit tot heling te brengen? Dacht ik later.†Hier ging het over natuurlijk. Want hiermee brachten we in 1 keer issue's op tafel die iedereen herkent en wat de groep spiegelt.†Hiermee had hij de hele groep echt tot een mooi inzicht kunnen brengen but he missed it.. Jammer. Pijnlijk ook. Op de gang heb ik hem verteld wat ik er van vond en dat ik vond dat dit echt niet kon. Ja ja dat begreep hij ook wel..Loek bevestigde mij en kwam echt voor me op, dat was wel veilig anders had ik het vertrouwen helemaal verloren.

De teacher bood als 'oplossing' een persoonlijke massage aan†die overigens erg liefdevol was maar wat er nu tantrisch aan was dat kon ik niet ontdekken.†Daarna wist ik zeker dat ik echt weg moest. Ik voelde me totaal niet veilig en niet op mijn plek. In de groep bleef het helaas onbesproken. Zonde en ook echt niet correct vind ik.

Want wat werd er in mij geraakt, wat werd er in Joost geraakt, waar werd de†leraar geraakt, welke steekjes had hij laten vallen†en waarom, wat werd er in Brenda geraakt, waar werd de groep geraakt. Waar ging dit over? Dat was waar deze hele†workshop over had moeten gaan! Ik realiseerde me dat ik nooit halverwege een spirituele workshop had in moeten vliegen en al helemaal niet een tantra workshop. Als ik het had gewild had ik†veel zorgvuldiger een tantra opleiding moeten uitkiezen in een voor mij veilige omgeving. Stom. Dit is niet zomaar ff een leuk uitje voor op de zondag..nou goed het bracht veel teweeg bij mij.

Na de massage ging ik een theetje drinken en zitten op een stoel. Na 5 minuten cornerde Joost mij op links en Brenda op rechts. Beiden keken ze mij meelijwekkend aan en zeiden 'nou dat is toch goed opgelost zo he' en..toen 'hoe was je massage gaat het weer een beetje'. Ik was niet van plan om me slachtoffer te voelen en†zei 'ja hoor het gaat helemaal prima met mij, de massage was heerlijk maar jullie zijn vals en niet integer', ik snap jullie niet'. Beduusd keken ze mij aan met een masker van zen.... Ik realiseer me overigens nu dat ik ook niet integer was naar mezelf en dat dit†dan vast mijn spiegel was. †

Wel een positief verschil met voorheen... ik beet van me af. Ander verschil. Enkele mensen steunden mij in het openbaar en vonden mijn uithaal terecht. Ik voelde me gesteund. Dat was wat er nodig was. Later begreep ik dat de heer in kwestie de dag ervoor steeds afgewezen werd en vermoedelijk zijn kans zag om dat ff lekker af te reageren.

Als ik me†even kwetsbaar opstel kan iemand daar wel eens misbruik van maken en dat is nu dus ook gebeurd. Ik dacht dat ik in deze workshop veilig was maar dat was niet helemaal het geval. Het was een onveilige omgeving met veel verwarring en een leraar die niet de juiste skills had, althans heel vriendelijk en liefdevol maar niet krachtig genoeg om de thema's van deze groep en workshop te dragen.†Een dame met een 'spiritueel' gezicht probeerde nog.. 'dit gebeurt niet voor niets als je verder op het spirituele pad bent dan begrijp je dat dit jouw karma is'. Oh nee bah zo iemand.† Ja natuurlijk zal het niet voor niets op mijn pad komen en leer ik hier van maar dat houdt niet in dat ik maar lijdzaam moet toekijken, mijn verantwoordelijkheid niet neem†en alles moet slikken. Toen klapte ik. 'Ja lekker zo kan je alles met de mantel der karma bedekken'.†

'Soms is het gewoon zo' zei ik tegen de dame in kwestie†die net deed alsof ze al heeeeel ver was op het pad...†dat dingen niet kloppen en dat mensen dingen doen die niet kunnen of niet zuiver zijn. Dan mag†je daar mensen op aanspreken en spiegelen. Punt. Dan kan je je vervolgens natuurlijk nog steeds afvragen wat je er zelf van kan leren... Waarom mag je niet kritisch zijn in de spirituele wereld vraag ik me wel eens af? Er is echt een hoop onzin op de markt waarom mogen ervaringen niet geuit worden. Ik vind dat je je grenzen moet kunnen aangeven en je emotie daarover mag uiten... Karma karma dat zal wel†maar dit klopte gewoon niet.

Spiritualiteit gaat toch niet over kritiekloos alles slikken en je verantwoordelijkheid ook naar jezelf toe verloochenen? Dan denk ik aan Jed Mc Kenna... If its about love, tranquility, silence or bliss; if it's about a brighter future or a better tomorrow; ... Then it's about living in the dreamstate, not smashing out of it. ...

Ik realiseer me natuurlijk heel goed dat hier al mijn thema's worden geraakt (angst voor afwijzing, angst dat mijn grenzen worden overschreden, angst om naar mezelf te luisteren in plaats van naar de ander. Daarnaast stel ik me altijd kwetsbaar op en†dat kan wel eens verkeerd opgepakt worden. Mensen maken daar soms gebruik van. Maar dat is ook mijn kracht want als†de omgeving veilig is dan weten mensen mij op waarde te schatten en word mijn kwetsbaarheid als helingsinstrument voor de groep ingezet. Natuurlijk ben ik niet de enige. Iedereen zoekt denk ik naar een veilige omgeving waarin hij of zij kan groeien en kwetsbaar kan en mag zijn.†

Kortom voor mij alleen nog maar tantra en mezelf kwetsbaar opstellen als ik 100% zeker weet dat ik de mensen kan vertrouwen, dat er goeie kwaliteit wordt geboden in een veilige omgeving en niet nooit meer middenin een workshop komen. Op zijn minst heb ik mijn grenzen gesteld, mijn gevoel gevoeld en in het moment gereageerd en mensen direct de waarheid verteld. Dat was vroeger wel eens anders. Ik†ga me niet meer lijdzaam terugtrekken en alles bij mezelf zoeken.

Ik ben veel gewend en heb veel gedaan op pyscho-spiritueel vlak en dit was voor mij geen prettige ervaring. Als advies kan ik aan jou als lezer van deze blog meegeven: vertrouw je gevoel en onderscheidings vermogen! Kies je omgeving voor persoonlijke groei zorgvuldig. Veiligheid is echt belangrijk. Als je dat niet voelt dan is dat jouw waarheid en luister daar naar. Er is veel kaf tussen het koren. Als je ergens beland waar je je niet goed voelt ook al vind iedereen het fantastisch. Luister naar jezelf en vertrek! Het geeft meer schade dan verlichting dus ga vooral en volg je hart!

Reageer op http://www.rishis.nl/nl/mini-forum/postView/_name_smashing-out-of-tantra-49/

¬ę terug

Blogger

Saskia Beugel

Zie www.saskiabeugel.com Mindfulness Trainer (MBSR/MBCT), yogadocent en Oprichter Rishis afgestudeerd a... meer ¬Ľ

Rishis nieuwsbrief

voornaam *
achternaam *
email *
Captcha
Type tekens over in het vakje eronder *

Volg Rishis op:

Copyright 2006 - 2011 Rishis, club for free souls. Webdesign by: Granville