Denk positief of neem een pil!

Toegevoegd door Saskia Beugel op 29-09-2011 om 12:10

Denk positief of neem een pil! Daar lijkt het naar toe te gaan... Maar wat is depressief? We noemen alles maar ' depressief' aangevoerd door de big pharma. Volgens Groene Amsterdammer slikt 1 miljoen Nederlandsers anti depressiva!!!)

Ook vele spirituele stromingen deels geimporteerd uit het Oosten (en niet altijd helemaal toepasbaar op onze Westerse maatschappij) kunnen er wat van. Think positive, etc. Positief denken is niet 'de' oplossing. Of loslaten nog zo een! Het zijn uit de context gehaalde, niet goed doorleefde en gevaarlijke one-liners met een knipoog naar Oosterse wijsheden (en een kern van waarheid). Het betekent namelijk meestal ontkennen en onderdrukken... (en met name omdat je omgeving er anders niet mee om kan gaan)

De stromingen die beweren dat je kan leren om gevoelens te onderdrukken of te voorkomen, hebben een verkeerde visie op het menselijke gedrag. Gevoelens en uitingen van gevoelens horen bij levende wezens; het is een natuurlijk iets. Ga je die onderdrukken en manipuleren dan word je afgestompt. Of je loopt met opgekropte spanningen rond en gaat je verwarring projecteren op je omgeving (en vaak.. je kinderen). Opkroppen is geen middel om met gevoel en spanningen om te gaan. 

De oplossing is zijn met wat er is en daar uiting aan geven in haar pure vorm (schrijven, praten, sharing) zolang het er is. Boosheid, verdriet, vreugde, frustratie, blijheid, liefde, teleurstelling etc het is allemaal menselijk en dat mag een plek mag hebben hier in onze maatschappij! We hoeven niet altijd allemaal de hele tijd blij en positief en 'succesvol' te zijn dat is onmenselijk en daardoor worden mensen 'depressief'. Omdat ze denken dat ze niet aan de verwachtingen kunnen voldoen (ik denk ook aan de dood van Antonie Kamerling).

Als we dat blijven doen onderdrukken we massaal ons zijn, onze kwetsbaarheid, onze gevoelens en de levensstroom en groeien depressieve gevoelens in onze maatschappij (volksziekte nr 1 die de Pers). In plaats van kijken naar waar verdriet, boosheid vandaan komen en dat bewust te worden en te onderzoeken onderdrukken we het nog verder met pillen!!  

Zelfonderzoek, onderzoek je structuren, ontmantel je structuren, kijk naar je levensloop, naar je jeugd, je ouders, je stamboom, je patronen, je overtuigingen, waar komen die vandaan, hoe kan je die transformeren als ze niet meer voor je werken, je autonomie, je verdrietig, je boosheid, je angsten. Zelfonderzoek, zelfonderzoek, zelfonderzoek (kost met name tijd). Kijk er naar, wees het bewust en deel het met mensen die het begrijpen en op die manier zal het transformeren. Voel steeds wat er is, laat het in je bewustzijn komen en schoon jezelf daarmee op (en je omgeving ook al zullen die wel even schrikken)! 

kijk het filmpje van CCHR... Super cool filmpje over anti depressiva, andere medicijnen (ADHD etc) & pharma (zie ook mijn stuk nav artikel in de Pers eergisteren). 

Zie ook
http://www.groene.nl/commentaar/2010-09-08/alles-over-volksziekte-nummer-1--2

« terug

Blogger

Saskia Beugel

Zie www.saskiabeugel.com Mindfulness Trainer (MBSR/MBCT), yogadocent en Oprichter Rishis afgestudeerd a... meer »

Rishis nieuwsbrief

voornaam *
achternaam *
email *
Captcha
Type tekens over in het vakje eronder *

Volg Rishis op:

Copyright 2006 - 2011 Rishis, club for free souls. Webdesign by: Granville